Kata i våra hjärtan!

Landskapsföreningen hade bjudit in 1:e antikvarie Maria Vretemark från Västergötlands Museum i Skara att föreläsa om projektet ”Varnhem  innan munkarna kom” och arbetet med Katas gård i Varnhem. 
Stora salen fylldes helt av både västgötar och andra och vi fick höra ett strålande föredrag av en engagerad arkeolog. Hon berättade om sökandet efter gravar från 900-talet och 1000-talet, de fattades helt enkelt. Men i en kulle intill Varnhems kloster fanns fanns det mellan 1000 och 3000 skelett, vilket stämde med det antal man sökt efter. Men de var begravda enligt kristen sed, långt tidigare än vi lärt oss i skolan. Och i den finaste graven låg Kata själv. Tyvärr dog hon redan i 35-årsåldern, på den tiden blev man sällan gammal.
Rekonstruktion av Kata, utgående från de senaste vetenskapliga metoderna.

Det finns mycket att läsa på museets hemsida där bilden är hämtad.  En utförlig beskrivning av projektet kan laddas ner här. Vi bör alla resa till det fagra Varnhem som nu fått ytterligare en attraktion.

Maria Vretemark fick förstås rungande applåder och dessutom funktionella gåvor (kasse och skärmmössa) med Nationens vapen för att minnas oss, samt en ask Uppsalapraliner.
Sexan, läcker som vanligt, samlade två fulla långbord, där det  sjöngs och pratades till in på natten i gemytlig stämning.